Uključenost korisnika u projekt Pružanje socijalnih usluga za najranjivije skupine u zajednici

Općina Staro Petrovo Selo od srpnja 2020. provodi projekt Pružanje socijalnih usluga za najranjivije skupine u zajednici, u sklopu poziva Širenje mreže socijalnih usluga u zajednici-faza 1. U sklopu projekta kontinuirano se održavaju aktivnosti za prevladavanje socijalne isključenosti za osobe starije životne dobi s područja lokalne zajednice; kreativne radionice, rekreativne aktivnosti, zborsko pjevanje, pravno savjetovanje i usluga primarne brige o zdravlju. Osim navedenog, našim korisnicima (starijim članovima društva) je na raspolaganju usluga prijevoza i pratnje, što povećava dostupnost uslugama koje su im do sad bile manje dostupne, ponajprije zbog prometne izoliranosti (ljekarna, bolnica, CZSS i slično).

Iako se RH i dalje suočava s problemima epidemije koronavirusa COVID-19 i mnoge aktivnosti ne mogu se održavati u punom obujmu, Općina je ove aktivnosti prilagodila i uskladila s epidemiološkim mjerama i uvjetima. Iako se radi o starijim korisnicima koji pripadaju ranjivoj skupini koja se nalazi u većem riziku od obolijevanja, korisnici redovito dolaze na aktivnosti čija se kvaliteta nije smanjila.

Ciljana vrijednost korisnika koje ćemo uključiti u projekt je 100, a već u prvih nekoliko mjeseci  smo u projektne aktivnosti uključili 77 korisnika, od čega 59 žena i 18 muškaraca. Uslugu prijevoza do sad je koristilo 60 najugroženijih članova zajednice starijih od 65, a uslugu pratnje 20 korisnika. Na kreativnim radionicama do sad je sudjelovalo 12 korisnika, dok je rekreativnim aktivnostima prisustvovalo 11 korisnika, a isto toliko korisnika prisustvovalo je zborskom pjevanju. Korisnici na raspolaganju imaju uslugu pravnog savjetovanja, a istu je koristilo 8 osoba, dok je uslugu primarne brige o zdravlju koju pruža medicinska sestra koristilo 6 osoba. Vjerujemo da će se broj korisnika kroz buduće radionice i aktivnosti povećavati, pogotovo ako se uzme u obzir zadovoljstvo korisnika pohađanim radionicama. Korisnici su nam kroz razgovor otkrili da su zadovoljni aktivnostima koje su upotpunile njihovo slobodno vrijeme, vesele se međusobnim druženjima i zadovoljni su uslugama koje dobivaju, a koje do sad nisu imali priliku dobiti u tako velikom opsegu.

Projekt je, osim osobama starije životne dobi, namijenjen i članovima njihovih obitelji, kao i stručnjacima koji rade s ciljanom skupinom projekta, koji će u narednim mjesecima provedbe projekta proći kroz različite edukacije i radionice kojima će se unaprijediti kvaliteta njihova života, dok će stručnjaci koji skrbe o starijim osobama usavršiti svoja znanja i osnažit će se u pružanju socijalnih usluga potrebitima. Kroz projekt planiramo uključiti najmanje 20 članova obitelji i 8 stručnjaka.

Projekt sufinancira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda, Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020, u iznosu od 1.499.767,78 kn, u trajanju od 24 mjeseci. Intenzitet potpore je 100 %.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *