Provedba dnevnih aktivnosti namijenjenih starijim osobama

Nastavljamo s organiziranjem redovnih aktivnosti na projektu Pružanje socijalnih usluga za najranjivije skupine u zajednici. Osim aktivnosti koje se tiču projektnog elementa 3 (pružanje usluga podrške članovima obitelji ovisnih osoba) i projektnog elementa 4 (osnaživanje stručnjaka koji skrbe o starijim osobama), na projektu se svakodnevno provode one aktivnosti koje su izravno namijenjene starijim i nemoćnim osobama, a definirane su projektnim elementom 1 (pružanje usluga prijevoza i pratnje) te projektnim elementom 2 (organiziranje aktivnosti za prevladavanje socijalne isključenosti). Navedenim setovima aktivnosti želimo adresirati problem prometne izoliranosti te olakšati dostupnost usluga poput odlazaka liječniku, u ljekarnu ili centar za socijalnu skrb, odnosno organizirati dnevne aktivnosti kako bi se pojačala interakcija i povezanost starijih i nemoćnih mještana Općine Staro Petrovo Selo. Jednako tako, navedene aktivnosti pružaju cjelovitu uslugu pomoći starijim osobama što posebno dolazi na vidjelo uzevši u obzir da su aktivnosti u projektom elementu 1 i 2 komplementarne onim aktivnostima u projektnom elementu 3 i 4.

Unutar skupine dnevnih aktivnosti provodimo kreativne radionice, rekreacije, radionice zborskog pjevanja, usluge pravne pomoći i savjetovanja te brige o zdravlju. Svaka od ovih aktivnosti osmišljena je na način da pripomogne starijim i nemoćnim osobama u njihovom svakodnevnom životu te da ih na valjan način pripremi za suočavanje s izazovima s kojima se susreću. Tako kreativnim radionicama i radionicama zborskog pjevanja želimo spriječiti ubrzanu deterioraciju njihovih kognitivnih sposobnosti što je problem s kojim se većina starijih osoba neizbježno susreće prije ili kasnije u životu. Rekreacijama želimo održati njihove fizičke sposobnosti na razini koja bi im osigurala nesmetano obavljanje svakodnevnih poslova. Tome dodatno pridonosi i usluga brige o zdravlju kojom našim korisnicima osiguravamo redovne preglede poput mjerenja tlaka i razine šećera u krvi. Uslugama pravnog savjetovanja omogućavamo im davanje stručnog mišljenja u svezi ostvarivanja prava ili im tumačimo pojedine zakonodavne i pravne norme. Navedene aktivnosti do sada su se pokazale iznimno uspješne i prihvaćene među pripadnicima ciljane skupine što nam daje dodatni poticaj da nastavimo s njihovim organiziranjem i u narednom razdoblju.

Projekt sufinancira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda, Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020., u iznosu od 1.499.767,78 kn. Intenzitet potpore je 100%.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *