Međusektorska suradnja u pružanju socijalnih usluga

U sklopu projekta Pružanje socijalnih usluga za najranjivije skupine u zajednici više od godinu dana provodimo brojne aktivnosti za jačanje pripadnika ciljane skupine, prije svega osoba starije životne dobi koje se nalaze u najvećem riziku od siromaštva i socijalne isključenosti. Takve su aktivnosti sadržane prije svega u uslugama pratnje i prijevoza, te uslugama organiziranja dnevnih radionica na kojima korisnici imaju priliku međusobno se upoznati i društveno povezati. Međutim, aktivnosti su usmjerene i na jačanje položaja članova obitelji osoba starije životne dobi koje provodimo u okviru Elementa 3, odnosno na osnaživanje stručnjaka koji skrbe za potrebite u okviru Elementa 4. Ovaj tjedan smo započeli upravo s posljednje navedenim aktivnostima te smo održali prvu edukaciju za stručnjake na temu Međusektorska suradnja u pružanju socijalnih usluga. Cilj ovih aktivnosti je osnažiti kapacitete osam stručnjaka kako bi navedene usluge bili u mogućnosti pružati na više razina te kako bi svoj rad uskladili s ostalim akterima u sustavu socijalne skrbi.

Sudionici su na edukaciji raspravljali o temama poput povezivanja organizacija civilnog društva, različitih institucija, te jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave u osiguravanju što učinkovitije pomoći i podrške potrebitima. Jednako tako, raspravljali su o ostalim mogućnostima suradnje navedenih aktera kako pružena pomoć i podrška ne bi bile jednokratne, već utemeljene na principima sustave i cjelovite integracije svih dionika uključenih u sustav socijalne skrbi. Osim ovotjedne edukacije, u planu je održati dodatne radionice koje će se baviti politikama socijalnih usluga te mogućnostima za podizanje kvalitete socijalnih usluga u okviru Europskog socijalnog fonda. Nadamo se da ćemo ovim aktivnostima doprinijeti podizanju svijesti o važnosti društvenog uključivanja ne samo pripadnika ciljane skupine, već i onih osoba, prije svega profesionalaca, čija je zadaća osigurati učinkovitost i kvalitetu pruženih usluga.

Projekt sufinancira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda, Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020., u iznosu od 1.499.767,78 kn, u trajanju od 24 mjeseci. Intenzitet potpore je 100%.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *