Kreativne radionice za jačanje vještina korisnika projekta

Na projektu Pružanje socijalnih usluga za najranjivije skupine u zajednici provodimo razne aktivnosti usmjerene prema osobama starije životne dobi, odnosno onim stanovnicima Općine Staro Petrovo Selo starijim od 65 godina koji su suočeni s opasnosti prerane institucionalizacije uslijed siromaštva ili bilo kojeg oblika socijalne isključenosti. Osmišljenim setom aktivnosti, prvenstveno onima koje se provode u okviru projektnog elementa 2, Organiziranje aktivnosti za prevladavanje socijalne isključenosti, nastojimo se fokusirati na one dijelove života starijih i nemoćnih osoba u kojima je ponajviše primjetan rizik, bilo od zdravstvenih poteškoća ili poteškoća uzrokovanih pomanjkanjem fizičke ili kognitivne aktivnosti. Upravo u svrhu sprječavanja prerane kognitivne deterioracije naših korisnika, na samom početku projekta odlučili smo provoditi kreativne radionice kao istovremen oblik fizičkog i mentalnog treninga koji omogućuje korisnicima redovnu praksu izrađivanja raznih predmeta, ukrasa ili motiva, ali s druge strane potiče njihovu maštu i pruža im znanje koje nikada nisu imali ili su ga davno prije zaboravili.

Sukladno predviđenom programu, korisnici redovno sudjeluju na kreativnim radionicama te imaju priliku koristiti razne materijale za izradu različitih sadržaja, od kojih su neki složeniji i zahtijevaju više vremena i posvećenosti za usvajanje i praktično korištenje, dok su neki jednostavniji i ostavljaju korisnicima više mogućnosti za međusobnu interakciju i upoznavanje što je uostalom jedan od krajnjih ciljeva projekta. Osim toga, sa svakom sljedećom radionicom vidljiv je napredak u usvojenim metodama rada što posljedično dovodi do visoke kvalitete izrađenih predmeta. U svakom slučaju, kreativne radionice pokazale su se kao aktivnost kojom korisnici pokazuju značajan stupanj zadovoljstva, bilo naučenim vještinama koje mogu iskoristiti kasnije u životu, bilo činjenicom da brojne ukrase, poklone i predmete mogu predstaviti i pokloniti svojim najbližima ili potrebitima. U kombinaciji s ostalim aktivnostima u elementu 2, kreativne radionice pokazale su se iznimno komplementarnima i korisnima te uvelike pridonose podizanju kvalitete života mještana Općine Staro Petrovo Selo.

Projekt sufinancira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda, Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020., u iznosu od 1.499.767,78 kn. Intenzitet potpore je 100%.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *