Briga za naše korisnike

U proteklih godinu dana, pandemija COVID-19 promijenila je način života većine građanki i građana Republike Hrvatske, kako u urbanim, tako i u ruralnim sredinama. U strahu od moguće zaraze novim koronavirusom, ali i prema preporukama Stožera civilne zaštite i lokalnih stožera, velik broj ljudi odlučio se provoditi više vremena u zatvorenim prostorima, dok su neki bili primorani obavljati svoje profesionalne dužnosti iz udobnosti vlastitih dnevnih boravaka. Osim smanjenog opsega kretanja i pomanjkanja bilo kakvog oblika fizičke aktivnosti, takvo stanje je dovelo do narušavanja zdravlja velikog dijela populacije te podizanja razina stresa povezanog s ostvarivanjem društvene interakcije s drugim ljudima, neovisno radi li se o osobama mlađe ili starije životne dobi. Iz tih smo razloga našim krajnjim korisnicima, na projektu Pružanje socijalnih usluga za najranjivije skupine u zajednici, u sklopu redovnih projektnih aktivnosti, odlučili pružiti mjesečnu uslugu brige o zdravlju te osigurali pet termina mjesečno za različite oblike tjelesne aktivnosti, odnosno rekreacije kojom se umanjuju rizici različitih fizičkih ozljeda ili povreda.

Kako bismo djelovali preventivno i pridonijeli očuvanju zdravlja krajnjih korisnika, koji prema dobi pripadaju skupini s povećanim rizikom od zaraze virusom COVID-19, svaki mjesec provodimo zdravstveno savjetovanje koje uključuje mjerenje razine šećera u krvi te mjerenje tlaka, tjelesne temperature, težine i električne aktivnosti srca. Ovakvi pregledi danas su posebice važni s obzirom na otežano pristupanje uslugama redovne zdravstvene zaštite kod obiteljskih liječnika koji su najvećim dijelom opterećeni zaštitom svojih pacijenata od posljedica novog koronavirusa. No usluga redovnih zdravstvenih pregleda nije dovoljna ukoliko nije popraćena kontinuiranom fizičkom aktivnosti i tjelesnim jačanjem naših korisnika. S obzirom na njihovu dob, ali i različite fizičke mogućnosti, aktivnost rekreacije provodimo prema prilagođenom i primjerenom programu usmjerenom ponajviše prema dijelovima tijela koji su podložni povredama poput zglobova, kukova i koljena. Ovakvim cjelovitim pristupom pridonosimo očuvanju njihova zdravlja i unaprjeđujemo fizičke sposobnosti potrebne za obavljanje redovnih obveza.

Projekt sufinancira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda, Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020., u iznosu od 1.499.767,78 kn, u trajanju od 24 mjeseci. Intenzitet potpore je 100%.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *